fbpx

0743 182 365

Top

Alcoolul și slăbitul

Alcoolul și slăbitul

Atunci când te gândești să slăbești, de cele mai multe ori te gândești la mâncare, nu la ceea ce bei (în afară de apă, evident).

Însă și lichidele influențează destul de mult procesul de slăbire, mai ales dacă vorbim despre alcool, în diferitele și numeroasele forme: bere, vin, vodcă, whiskey, cocktail-uri etc.

Hai să descoperim care-i treaba cu alcoolul și caloriile!

Și dacă într-adevăr ne îngrașă..

Alcoolul este un solvent…unul puternic, ce interacționează cu tot ce prinde în organism, în special cu grăsimea.

Intră în contact cu membranele celulare, dizolvă sau destabilizează, deci afectează celulele respective. Aproape orice proces din corp este afectat de consumul de alcool.

Pe de altă parte, având o moleculă destul de mică, se absoarbe în corp extrem de repede – 20% se absoarbe instant în stomac, restul în intestine. Apoi, până ajunge în ficat, la metabolizare,  afectează toate celule pe care le “vizitează”.  Și petrece mult timp în creier..

Astfel, în momentul în care este depistat de organism, devine principala lui activitate…și țintă – astfel, restul proceselor trec pe locul doi. Deci, chiar daca. Ai mâncat ceva înainte, pentru organism, digestia nu reprezintă o prioritate. Mai întâi va rezolva alcoolul..

În tot acest proces, ficatul joacă rolul principal,al cărui rol este de a filtra sângele și a elimina toxinele din organism.

Acum el trebuie să se ocupe de alcool…îl metabolizează. Asta înseamnă că îl transformă mai întâi în acetaldehidă, o substanță hepatotoxică, care afectează celulele ficatului. O substanță extrem de toxică…dar la noi se manifestă prin „mahmureală”

Nu doar ficatul are de suferit. Și stomacul , în special prin reducerea producției de acid gastric și întârzierea procesului de digestie. Fiind afectată digestia, absorbția de nutrienți se reduce.

Atunci când ajunge la creier, blochează neurotransmițătorii.

La nivelul intestinelor, se blochează absorbția fierului, a calciului și a altor nutrienți importanți pentru corpul nostru.

Conform unor studii, consumul de alcool crește pofta de alimente bogate în grăsimi nesănătoase și zahăr adăugat (extrem de multe calorii).

Consumul de alcool afectează în mod negativ somnul. Și este cunoscut faptul că lipsa de somn sau odihna insuficientă pot determina dezechilibre ale hormonilor responsabili de senzațiile de foame și sațietate, ceea ce duce la un consum ridicat de alimente.

Dacă vorbim de calorii, alcoolul ne aduce 7 calorii / gram.

Puteți calcula singuri câte calorii avem într-o sticlă de bere, un pahar de vin, de whiskey etc.

Soluția…un consum cât mai redus cu putință atunci când vine vorba de alcool.

Un stil de viață din punct de vedere alimentar cât mai simplu, variat și bazat pe alimente de calitate.