fbpx

0743 182 365

Top

Stresul și digestia

Stresul și digestia

Mă îngraș pe stres…mănânc pe stres…am auzit aceste cuvinte de foarte multe ori.

Și este adevărat că unele persoane reacționează la stres mâncând – și sunt destule cazuri în care se ajunge și la mâncatul în toiul nopții….de cele mai multe ori, consumul este, de cele mai multe ori, de alimente nesănătoase, iar rezultatul va fi reprezentat de kg în plus…și stresul oricum nu va dispărea.

Stresul este principalul dușman al vieții noastre.

Stresul poate afecta pe oricine, cauzele declanșatoare pot fi multiple, iar efectele…pe măsură. Sistemul muscular, sistemul respirator, cardiovascular, endocrin, nervos…toate pot suferi modificări grave atunci când sunt „sub stres”.

Da, stresul poate genera probleme gastro-intestinale, deoarece sistemul digestiv și creierul sunt conectate între ele atât prin intermediul neuronilor, cât și la nivel hormonal.

Și atât în intestine, cât și în creier, regăsim o multitudine de nervi.

Iar atunci când suntem expuși la stres, organismul nostru eliberează cortizol. Iar acesta, la rândul lui poate cauza multiple probleme sistemului digestiv – creșterea acidității în stomac, spasme ale stomacului, stări de greață, balonări etc.

Se poate ajunge, în cazuri grave, și la apariția ulcerului…tot cauzat de stres. Pentru ca, în momentul în care nivelul de suc gastric din organism crește, se produce inflamarea esofagului și senzația de arsură. De fapt, stresul afectează modul în care alimentele trec prin sistemul nostru digestiv și reduc cantitatea bacteriilor benefice ce se ocupă cu buna funcționare a intestinului. Iar dacă stresul se menține mai mult timp, situația duce la apariția ulcerului gastric.

O serie de experimente au arătat că sistemul digestiv răspunde la emoții și stres.

Este important sa păstrați stresul sub control, dacă doriți să remediați problemele digestive cauzate de sistemul nervos.

Există metode multiple..de la sport și până la consultații de specialitate, însă povestim cu altă ocazie.

Rămâneți sănătoși și fiți bine cu voi!