fbpx

0743 182 365

Top

Glutenul

Din ce în ce mai multe persoane pun întrebări despre consumul de gluten.

Haideți să aflăm împreună mai multe!

“Piața pentru produsele fără gluten explodează. De ce anume, nu știm. Mulți oameni, pur și simplu trăiesc cu impresia că o dietă fără gluten este mai sănătoasă”, a explicat Peter H.R. Green, director la Celiac Disease Center din cadrul Universității Columbia.

Glutenul face ca pâinea și produsele de panificație să aibă acea structură elastica.

Glutenul reprezintă un complex de proteine pe care îl regăsim în grâu și alte cereale.

Glutenul este un complex de aminoacizi (proteina), cu diverse structuri in functie de tipul de cereale din care provine.

Apare totuși și în produse procesate de bază – conserve de carne, pește pane, sosuri din soia, pastă de tomate sau iaurturi. Asadar, exista foarte multe alimente cu gluten.

Citiți eticheta produselor, deoarece veți găsi  specificări de genul “poate conține gluten” Astfel, excluderea lui din consumul zilnic este de o anvergură extrem de mare pentru cine își propune acest lucru. Asta în cazul în care nu suferă de boala celiacă.

Acolo este altă poveste, deoarece acele persoane au un stil de viață ce se bazează doar pe produse fără gluten, deoarece este o afecțiune care poate pune în pericol viața. Se manifestă prin afectarea intestinului de către sistemul imunitar, în urma expunerii la gluten, chiar și în cantități mici.

Există și cereale unde nu regăsim gluten – orez, porumb, quinoa, hrișcă. Drept urmare, cerealele sunt recomandate în alimentație, deoarece conțin multe vitamine, minerale, antioxidanti si fibre.

Glutenul nu re regăsește în fructe, în legume, lactate, ouă.

În pâinea fără gluten nu există grâu, secara sau orz. Dar regăsim,  de obicei, patru tipuri principale de amidon în locul lor: amidon de porumb, făina de orez, amidon de tapioca și făina de cartofi, explica William Davis, autorul cărții “Wheat Belly Total Health”.

“Acestea au cei mai mari indici glicemici (indice care arată cât de mult crește nivelul zahărului din sânge la 90 de minute după consum) dintre toate alimentele”, explică Davis.

Este adevărat că glutenul poate să creeze diverse probleme de sănătate. Acestea pot afecta sistemul imunitar, dar și tubul digestiv.  

Majoritatea persoanelor suportă glutenul fără probleme.

Adoptarea unei diete fără gluten este o decizie dificilă, deoarece, așa cum am precizat mai sus, glutenul se regăsește în multe produse. Una din recomandări ar fi ca eticheta produselor să fie citită cu mare atenție. Iar evitarea produselor procesate este de la sine înțeleasă.

Există și beneficii pe care le aduce consumul de gluten și aici regăsim – scăderea riscului de îmbolnăvire de diabet de tip 2, scade probabilitatea apariției bolilor de inimă și reduce riscul de cancer colorectal datorita dietei bogate în fibre. Și  ajută la reducerea riscului expunerii la intoxicații cu metale grele.

Părerile sunt împărțite atunci când vorbim despre consumul de gluten…până și în lumea medicală. Dacă glutenul este bun sau rau pentru dumneavoastra?… aceasta este o intrebare la care fiecare poate raspunde singur, in functie de gusturile si sensibilitatile personale.