fbpx

0743 182 365

Top

Plăcerea vinovată….DULCIURILE

Nutrisimo.ro - Nutritie profesionala - plan sanatos / Blog  / Plăcerea vinovată….DULCIURILE

Plăcerea vinovată….DULCIURILE

Până aici a fost …dulciuri…plăcere…vinovăție…calorii…

Ce facem cu toate? Cum ne descurcăm în caz că vrem să ne păstrăm nr de kg, însă tentația e destul de mare?

Simplu…ne facem plăcerea, cu moderație însă.

Pentru că efectele acestei plăceri pot fi devastatoare pentru organism dacă nu avem grijă la măsură.

Dulciurile nu conțin substanțe nutritive și abundă de grăsimi și zaharuri. Și,   conform unui studiu publicat in “the journal of nutrition”, aportul mare de zaharuri este principalul factor de risc atunci când vorbim despre diabet.

Majoritatea dulciurilor au un indice glicemic înalt.

IG = indice glicemic =  este un indicator, ce determină rata de creștere a nivelului de glucoză (zahărului) în sânge după consumarea unui produs, bogat în carbohidrați.

Cu cât acesta este mai mare, cu atât mai rapid zahărul din produs ajunge în sânge și cu atât mai fulgerătoare va fi reacția organismului prin secreția de insulină, hormon care converteste mancarea in energie.

Iar dacă nivelul insulinei rămâne ridicat, organismul devine mai puțin sensibil la aceasta, în sange se acumuleaza glucoza și te simti obosită, înfometată, tensiunea se ridică și creierul nu-ți mai funcționează la parametrii optimi.

În plus, pe termen lung, vei observa că începi să acumulezi greutate în zona abdominală.

Este simplu – atunci când în sânge ajunge o cantitate mare de zahăr, într-o perioada scurtă de timp, organismul nu reușește să-l utilizeze pentru necesităţile sale și face rezerve depunându-l sub formă de grăsimi.

Adică energia neconsumată (carbohidraţii sunt sursa principală de energie a organismului) trebuie depozitată undeva.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să excludem dulciurile din alimentație (aici vorbesc mai mult de persoanele ce vor să slăbeasca), ci să avem grijă la cantitatea pe care o consumăm și momentul din zi pe care îl alegem.

Dacă nu avem interdicții pe plan medical (aici mă refer la diabet și alte boli), dulciurile sunt așteptate chiar…de către creier.

Știm bine că ciocolata ne oferă o bună dispoziție aparte. De fapt, cacao este răspunzător pentru stimularea producției de endorfine și ne ajută la concentrare.

În regulă…când este indicat să consumăm dulciurile?…dimineața, maxim la prima gustare (ora 10-11).  De ce? Pentru că la început de zi organismul este mai activ și poate consuma caloriile diferit. Și sistemul nervos este în plină activitate.

În a doua parte a zilei, organismul își încetinește activitatea, metabolismul devine mai lent, iar caloriile ..nu toate sunt consumate pe post de energie.

Bucură-te de “ceva dulce”…cu măsură!