fbpx

0743 182 365

Top

BRÂNZETURI

Tuturor ne plac brânzeturile și toți le consumăm, chiar dacă există păreri pro și contra.

Există multe categorii și multe feluri de brânză, iar alegerea, de cele mai multe ori, o facem după gustul propriu.

În ceea ce privește cât de sănătoase sunt…vedem mai jos.

Dacă ne uităm la calorii…sunt pe acolo toate, media fiind un aproximativ  de 230 calorii / 100g

Prepararea se face prin coagularea cazeinei din lapte. Diferă tipul de lapte folosit sau procesul de producție, însă toate conțin calciu, proteine, zinc, fosfor, magneziu, vitamina A și vitamine din grupul B (B2 si B12).

Cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont este cantitatea pe care o consumăm – o medie de aproximativ 50g / porție (cam 2 felii).

Este indicat să verifici pe ambalaj conținutul de grăsimi al brânzei pe care vrei să o cumperi, dar și cel de sare, care trebuie să fie cât mai scăzute.

Brânzeturile nu conțin carbohidrați; în schimb sunt bogate în proteine. Nu este indicat să le asociem cu orice aliment, cum ar fi carnea, ouăle sau pâinea alba, fiindca îngreuneaza digestia.  Cea mai bună combinație o reprezintă asocierea cu legume (crude sau preparate), orez și cereale integrale.

Cele mai multe calorii  —  parmezan = 470 calorii / 100g

Cele mai puține calorii  — urda = 110 calorii / 100g

Indiferent că vorbim despre telemea, brânză de vaci, cheddar, brânză de burduf, brânză feta, mozzarella sau ricotta – eu recomand consumul lor într-o dietă echilibrată , însă cu moderație.

Ce avantaje oferă organismului?

  • stimulează sistemul imunitar
  • ajută la scăderea în greutate
  • previne cariile dentare
  • stimulează inteligența
  • ajută la tratarea anemiei
  • te ajută să trăiești mai mult