fbpx

0743 182 365

Top

Ce facem după sărbători…

Nutrisimo.ro - Nutritie profesionala - plan sanatos / Blog  / Ce facem după sărbători…

Ce facem după sărbători…

Au trecut sarbatorile…primul lucru pe care il poti face este SA NU TE CANTARESTI!

Nu imediat; lasa sa treaca in jur de 5 zile, ca sa iti poti reintra in ritmul tau normal.

Poate unele persoane au pus cateva sute de grame in plus in perioada sarbatorilor; unele si cateva kilograme…iar unele se asteptau la asta.

Foarte important este sa faci parte din ultima categorie. Sa fii asumat/a si sa nu te invinovatesti! Bucura-te ca ai putut fi alaturi de cei dragi si ai avut parte de o mica recompense din punct de vedere culinar.

Stiu sigur ca panica este aliatul perfect in perioada asta; iar  majoritatea persoanleor vor apela la orice masuri drastice, doar ca sa revina la kg de dinainte.

Sa nu mai vorbim de faptul ca excesul in cee ace inseamna mersul la sala,efortul fizic va fi considerent mai mare; lucru deloc potrivit, deoarece organismul nu este pregatiti pentru excese. De nici un fel!

Analizeaza cu mult calm situatia si alcatuieste un plan cu ce ai de facut, astfel incat sa ajungi la greutatea de dinainte!

Cel mai important lucru acum este sa nu va infometati!

Reprezinta marea greseala pe care o fac multe persoane; considera ca ar trebui sa se pedepseasca si renunta sa mai manance, sperand ca vor slabi mai repede. Total gresit!

Organismul tau va suferi pentru ca nuva mai primi nutrientii de care are nevoie sa functioneze in parametrii normali.

Tot ce ai de facut acum in perioada asta este sa te comporti normal. Din toate punctele de vedere! Si sa ramai in echilibrul despre care vorbeam si inainte de sarbatori.

Patreaza acelasi ritm- cu trei mese pe zi si doua gustari.

Fa o lista de cumparaturi si umple frigiderul cu: legume, carne slaba, lactate si cereale integrale.

Fii atenta la portiile de mancare – cantiatea poate fi un pic mai mica, insa nu cu mult, pentru ca nu vrem sa stresam organismul. Mananca sufficient!

Hidrateaza-te ca si pana acum! Daca nu ai facut-o corect, atunci ai grija sa te incadrezi in aproximativ 2 litri de apa pe zi! Deoarece se pierd in jur de 0,3 l de apa numai prin respiratie! Si sa nu  mai vorbim de rolul ei pentru intregul organism (avem nevoie de apa pentru digestie si eliminarea reziduurilor; actioneaza ca un lubrifiant pentru incheieturi si pentru ochi si este totodata esentiala pentru reglarea temperaturii corporale si multe alte functii).

Fa miscare! Acasa, fara probleme iti poti alcatui un program de 20 minute zilnic; sau , tot zilnic, poti incepe sa faci plimbari de minim 30 minute; poti renunta la lift si sa urci pe scari sau poti merge pe jos 2-3 statii, renuntand astfel la mijloacele de transport in comun.

Ca un exemplu de meniu zilnic:

Mic dejun    – doua felii de paine alaturi de un ou fiert si o rosie

Pranz          – 200g carne curcan insotita de un bolde salata de varza murata

Cina            – o portie supa crema de conopida cu o lingura de smanatana

Gustarile raman ca si pana acum: un mar sau o lingura de migdale crude sau 2 mandarine sau 7 capsune.

Sunt multe variante de meniu.

Important este sa pastrati echilibrul in tot ceea ce faceti.