fbpx

0743 182 365

Top

Alimentele și vitamina D

Alimentele și vitamina D

Pentru că facilitează organismului nostru absorbția calciului și fosforului, astfel fiind folositoare la structura osoasă și sănătatea dinților.

Vitamina D este produsă de organism, în mod natural, prin expunerea pielii la ultravioletele solare. În acest mod obținem un procent de aproximativ 80% din necesarul zilnic.

Deși este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), doar o mică parte din ea este stocată în organism. De asemenea este sensibilă la lumină și oxidanți și stabilă la caldură.

Cele mai importante două forme relevante pentru sănătatea umană sunt vitaminele D2 și D3. Vitamina D2 este sintetizată de plante și poate fi consumată prin dietă sau suplimente, pe când vitamina D3 este cea pe care o sintetizează corpul nostru în urma expunerii la soare. Și aici majoritatea oamenilor sunt deficienți. Iar pentru a remedia acest lucru, ne stau la dispoziție suplimentele sau alimentele.

Poate fi găsită în mod natural în cantități mici în anumite alimente precum gălbenușul de ou, lapte, ciuperci, hering, somon, sardine, ton și macrou.

Ea se activează în rinichi. Apoi acționează ca un hormon care controlează calciul absorbit din intestin și reglează nivelul de calciu și fosfor din sânge și oase.

Cum știm că avem un deficit de vitamina D3? Atunci când obosim (și mă refer la oboseala permanentă) și atunci când suntem lipsiți de energie.

Lipsa vitaminei D3 slăbește sistemul imunitar, crescând astfel riscul de îmbolnăvire, deoarece organismul devine vulnerabil în față bacteriilor și virusurilor.

Ultimele studii au relevat faptul că deficitul ne afecteazâ și sistemul respirator, lasând loc răcelilor, bronșitei și pneumoniei.

Ce rol are vitamina D în organismul nostru?

  • previne osteoporoza
  • este importantă pentru formarea și dezvoltarea creierului
  • previne rahitismul
  • ajută la slăbit
  • are un rol important în reglarea ritmului cardiac
  • ajută sistemul imunitar

Care este doza necesară de vitamina D?

Diferă în funcție de vârsta fiecărei persoane, astfel necesarul îl regăsiți mai jos:

Sugari 0-12 luni    – 400 UI
Copii 1-18 ani       – 600 UI
Adulți până în 70 de ani   – 600 UI
Adulți peste 70 de ani      – 800 UI