fbpx

0743 182 365

Top

Importanța fibrelor alimentare

Nutrisimo.ro - Nutritie profesionala - plan sanatos / Blog  / Importanța fibrelor alimentare

Importanța fibrelor alimentare

Toate alimentele vegetale și derivatele lor conțin o cantitate mai mare sau mai mică de fibre ce au un rol important în organism.

Ele reprezinta un nutrient foarte important pentru organismul nostru și ar fi bine dacă le-am consuma zilnic.

Fibrele alimentare nu se digeră și nu se absorb în organism. Și au o valoare nutrițională aproape de zero. Drept urmare, nici nu sunt folosite ca o sursă de energie.

Trec nemodificate prin tubul digestiv și sunt absolut necesare pentru buna funcționare a tractului digestiv, dar și a intregului organism.

Există doua feluri de fibre:

  • Fibrele solubile = se dizolvă în apa și formează o soluție vâscoasă. Îți dau senzația de sațietate (pentru că absorb apa din tubul digestiv), ceea ce te ajută să controlezi cât de mult mănânci și ajută la scăderea colesterolului din sânge. Pe acestea le găsim în: cartofi și morcovi, fasole, mazăre, banane, mere, ovăz, secară.
  • Fibrele insolubile = nu se dizolvă în apă și nu fermentează, ele rămânând aproape intacte la trecerea prin tubul digestiv.Ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos. Structura lor rămâne dură și organismul le elimină. Însă au un rol extrem de important în stimularea contracțiilor naturale ale pereților intestinali, prevenind astfel constipația. Le regăsim în cereale integrale, morcovi, sfeclă, varză, conopidă, semințe și nuci.

Când consumam mai multe fibre este nevoie să creștem și nivelul de apă, deoarece fibrele absorb apa din intestin. Dacă organismul nu este suficient de hidratat, fibrele pot agrava constipația.

Pe de altă parte, fibrele reduc absorbția glucozei în sânge, fapt ce duce la prevenirea diabetului.

Ne putem proteja împotriva bolilor de inimă dacă avem o alimentație bogată în cereale integrale și legume. Pentru că este săracă în grăsimi saturate și colesterol. Avem în schimb multe fibre, proteine vegetale și fitonutrienți ce scad riscul bolilor.

Produsele de origine animală, cum sunt carnea, lactatele şi ouăle, nu conţin fibre. Le gasim doar in în alimentele de origine vegetală – cereale integrale, legume, fructe, leguminoase.

În general, cu cât este mai puţin rafinat produsul de origine vegetală, cu atât acesta conţine mai multe fibre.

Este recomandat, pentru adulţi, un consum de 25-30 g fibre/zi, din care jumătate trebuie să fie fibre solubile.

Consumul regulat de fibre reprezintă unul din factorii importanți în prevenirea cancerului și a altor afecțiuni ale colonului, deoarece ele favorizează tranzitul intestinal, reducând astfel timpul de expunere la substanțele nocive din procesul de digestie.