fbpx

0743 182 365

Top

Ce înseamnâ produs BIO?

Ce înseamnâ produs BIO?

 

De mult timp au apărut pe rafturile magazinelor produse BIO…de la semințe până la carne.

Sunt sigură că vreți să știți ce înseamnă BIO și cât este de util sau sănătos să mâncăm BIO.

Și de la fel de mult timp mă gândesc să scriu câteva rânduri despre acest proces.

Pentru început, este important să știți că BIO, ORGANIC și ECO reprezintă același lucru. Diferă doar țara în care este folosit cuvântul respectiv.

Ei bine, ca un produs să fie introdus în categoria BIO, e nevoie de anumite certificări, destul de stricte, ca de altfel și condițiile în care se pot obține.

Cam tot ce este crescut în mod natural, la o fermă așa cum am zis mai sus, de la semințe…până la carne în condiții naturale, pe un teren ce nu a avut parte în ultimii câțiva ani de substanțe chimice.

De-a lungul întregului proces, se folosesc doar substanțe naturale, ecologice, fără pesticide de sinteză, fără aditivi alimentari, fără insecticide, fără antibiotice sau hormoni de creștere. NATURAL

Și da, pot fi mai bune pentru sănătatea noastră, deoarece, conform studiilor efectuate pe aceste produse, ele își păstreaza un conținut mai mare de vitamine și minerale. Și ne feresc organismul de chimicale. Spun că „pot fi”…pentru că sunt destul de multe controverse pe această tema, în continuare…depinde de cercetători.

Regăsim aici și un număr mai mare de antioxidanți; e firesc oarecum, deoarece produsele se bazează ele însele pe sistemul propriu de apărare: antioxidanții …pentru că nu au „bariera protectoare” de pesticide.

Cum recunoaștem un produs BIO?…dupa etichetă – în general, produsul respectiv are o etichetă “curată”, fără substanțe sintetice adăugate.
Emblema “AE” ne confirmă proveniența produselor din agricultură ecologică, deci putem avea încredere în ele.

Astfel spus, pentru ca un aliment să fie clasificat ca fiind BIO, este nevoie sa respecte anumite norme și este monitorizat de un organism de certificare. Procesul parcurs de alimentul respectiv până ajunge pe rafturile magazinelor este observat cu foarte mare atenție; pornind de la producție, calitatea solului, a apei, a aerului până la zona în care a fost cultivat. Ca
să obțină certificarea de aliment BIO, este esențială excluderea oricărui tip de antibiotice, fertilizatori sau arome artificiale, atunci când vorbim despre procesul de producție.

Un procent de 95% din ingredientele alimentului respectiv trebuie să fie ecologice.

Este sănătos să mâncăm BIO? Da. Și recomandat.