fbpx

0743 182 365

Top

Cătina

Nutrisimo.ro / Blog  / Cătina

Cătina

De ceva timp mă gândeam să scriu despre cătină, însă niciodată nu e prea târziu, nu?

Hai să incep prin faptul că ea reprezintă unul dintre cele mai folosite remedii naturiste, fiind extrem de bogată în antioxidanți.

Regăsim aici un conținut impresionant de nutrienți,  mix de minerale și vitamine: vitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C, E, K și P, magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor.

Și, cel mai important…vitamina C pe care o regăsim într-un procent de zece ori mai mare decât cea conținută de citrice! De exemplu: 100 ml de suc de cătină conțin intre 600-800 mg de vitamina C.

Este originară din Asia și o regasim în diverse culori: alb, galben sau roșu (asta chiar nu stiamJ)

O putem consuma sub diverse forme și în mai multe combinații.

În ceea ce privește ceaiul de cătină…ajută mult sistemul nostru imunitar. Un rol benefic îl are și atunci când vine vorba despre afecțiunile cardiovasculare, deoarece ajută la fluidizarea sângelui, fapt pentru care se îmbunătățește circulația; ajută și la scăderea colesterolului.

Are un efect revigorant și energizant, încât, pentru unele persoane, poate înlocui chiar și cafeaua de dimineață.

Printre beneficiile ceaiului regăsim faptul că ajută la distrugerea radicalilor liberi, are un efect de anti-îmbătrânire (doar conține o cantitate mare de antioxidanți…), ameliorează durerile articulare, ajută activitatea sistemului digestiv.

Un alt mod de a consuma cătina âl reprezintă uleiul. Se poate obține în două moduri: din semințe sau prin presarea fructelor la rece. Ambele au o serie de beneficii pentru organism. Și găsim aici peste 200 de substanțe nutritive.

Și îl putem folosi și în domeniul cosmetic, deoarece are suficiente beneficii pentru piele (doar conține multe vitamine și acizi grasi, nu?). Protejează pielea de soare, poate preveni acneea, hidratează pielea și calmează iritatiile.

Așadar și prin urmare, cătina, dacă este consumată corespunzator, poate face adevarate minuni pentru organism.

O găsim în stare proaspătă doar din toamnă până în iarnă târziu, așa că recomand congelarea ei pentru a-și păstra proprietățile.