fbpx

0743 182 365

Top

Alimente bogate în vitamina C

Nutrisimo.ro - Nutritie profesionala - plan sanatos / Blog  / Alimente bogate în vitamina C

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C crește rezistența organismului la boli.

Da, reprezintă unul dintre cei mai cunoscuți micronutrienți pe care, din păcate, organismul nostru nu îl produce. 

Este o vitamină  hidrosolubilă, drept urmare nu este stocata în corpul nostru.

Da, ea contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar.

De asemenea protejează celulele de stresul oxidativ (vitamina C este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din corpul nostru), contribuie la formarea colagenului (extrem de important în structura oaselor, a pielii, a dinților), ajută la absorbția fierului în organism și reglează nivelul glicemiei și colesterolului.

Se găsește, de cele mai multe ori, în fructe și legume, de preferat, în stare crudă. Și cât mai proaspete, deoarece, la aproximativ 48 de ore după ce au fost culese, cantitatea de vitamină C din ele scade la jumătate. Din cauza asta este bine să consumăm legume și fructe cât mai proaspete.

Și nu este în regulă să le gătim, deoarece, la o temperature de peste 60 grade, vitamina C din alimente, își pierde toate beneficiile antioxidante.

Alimentele cu cel mai bogat conținut de vitamina C: pătrunjel, legume cu frunze verzi (spanac, varză, broccoli), ardei gras, roșii, morcovi, kiwi, papaya, citrice.

Pentru că este o vitamină hidrosolubilă (se dizolvă în apă), ea este transportată către țesuturile tale de către lichidele din corp, iar excesul este eliminat prin urină.

Doză recomandată este în funcție de vârstă, sexul și nevoia fiecărui individ (între 70 – 100 mg, pentru adulți).

Da, este bine și recomandat să luăm suplimente de vitamina C, pentru că nu ne putem lua doză zilnică numai din alimente. Însă este important să facem acest lucru, preponderent, în perioadele reci, Pentru imunizarea organismului.

În ceea ce privește supradozajul, cele mai întâlnite efecte adverse sunt cele digestive. Și nu apar pentru faptul că ai consumat multe alimente ce conțin vitamina C, ci pentru faptul că ai luat prea multe suplimente ce conțin această vitamină.

Păstrăm echilibrul și #totulvafibine.