fbpx

0743 182 365

Top

Pâinea nu îngrașă.

Pâinea nu îngrașă.

Ci cantitea de pâine pe care o consumi și combinațiile pe care le faci cu ea.

Pâinea este, cum bine știm,  un carbohidrat. Și, ca toți carbohidrații, dacă se consumă în exces, îngrașă. Este bogată în calorii și săracă în proteine, grăsimi, fibre și vitamine.

Cu toții știm că pâinea este, pentru mulți dintre noi, nelipsită din alimentația zilnică. De-a lungul anilor, printre clienții mei, am întâlnit oameni dependenți de consumul de  pâine.

Și mie îmi place pâinea, mai ales cea caldă..cu brânzăJ. Însă îmi place mai mult să fiu slabă și să mă simt bine în pielea mea.

Eu, ca nutriționist, cer insistent clienților să îmi spună toate poftele lor alimentare și le voi introduce în dietă. De ce? Pentru că o dietă nu trebuie să fie “ceva îngrozitor”, ci să fie ceva ce acceptăm că vrem să schimbăm – avem nevoie să ne schimbăm stilul de viață din punct de vedere alimentar. Aici este secretul.

Revenind la pâine, există atâtea studii și controverse pe această tema, încât cu greu te poți decide pe cine să crezi.

Eu propun să ne credem pe noi.

Îți place să mănânci pâine, dar vrei totuși să slăbești sau să îți menții greutatea actuală?  Dacă răspunsul este da, atunci ai grijă la ce cantitate de pâine mănânci și la ce combinații faci. Pentru că de multe ori mai multe calorii găsești pe ceea ce pui pe pâine decât în pâinea propriu-zisăJ

Să luăm exemplul simplu și clasic: pâine cu unt – o felie de pâine normală cântărește aprox 25 grame (65-70 calorii}; dacă adăugăm pe ea unt, nu mai mult de 10 g ( și asta e puțin, crede-mă), o aducem la un aport caloric de 140 calorii. Doar atât.

O felie de pâine cu unt ne furnizează 140 calorii…având în vedere că vrei să slăbești, va fi nevoie să fii foarte atentă la ce pui pe pâine.

Să-ți spun ce se întâmplă dacă mai pui și o linguriță de gem? Ajungi foarte repede la 170 calorii.

Și așa am demonstrat că ceea ce punem pe pâine e mai caloric decât pâinea în sine, așa că grija noastră trebuie să fie maximă, atunci când suntem în proces de slăbire.

Ca recomandare, putem asocia pâinea, în primul rând cu legume, preparate sub orice formă ne place.  Este cea mai bună combinație. Ne putem face sandviș cu o felie de pâine pe care putem adaugă pastă de năut, salată de vinete, zacuscă ( dar fără carne), fasole bătută.

Peștele îl putem consumă cu pâine

Este bogată în calorii și carbohidrați și săracă în proteine, grăsimi, fibre și vitamine. Însă totul depinde de făina…albă, neagră, cu semințe, integrală, de secară; fiecare are proprietățile ei și gustul specific. Rămân la părerea că făină naturală, cea pe care o luăm de la moară, rămâne cea mai sănătoasă și mai bună.

Ideea este să mâncăm puțin și bine, sănătos și bine. Calitatea alimentelor este esențială pentru că organismul să funcționeze normal și să își ia nutrienții de care are nevoie din surse de calitate.