fbpx

0743 182 365

Top

Îți este frică de …cartofi?

Nutrisimo.ro - Nutritie profesionala - plan sanatos / Blog  / Îți este frică de …cartofi?

Îți este frică de …cartofi?

De ce?

Pentru că îngrașă….asta este răspunsul pe care l-am auzit de cele mai multe ori și la 99% din clientele mele.

FALS – acesta este replica mea la răspunsul lor.

Ceea ce te îngrașă este cantitatea prea mare de cartofi pe care o consumi, modul incorect de preparare și combinațiile nesănătoase pe care le folosești.

Cartofii sunt cele mai populare legume din lume, fiid consumați zilnic de peste un miliard de oameni.

Da, este o sursă de energie foarte importantă și în același timp un carbohidrat (sub formă de amidon), de care nu trebuie să ne fie frică.

Este bogat în fibre, vitamine și minerale. Regăsim aici potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu și magneziu…toate ajutând la sănătatea inimii. Conține numeroși antioxidanți (aici vorbim de cartofii mov, galbeni și roșii) având astfel un puternic efect anticancerigen.

Cartofii au foarte puține grăsimi, zero colesterol și sunt foarte sățioși…o porție medie ne poate ține de foame până la 5 ore.

De ce să ne ferim de cartofii prăjiți? Pentru că ei aduc în organism o serie de produși toxici și conțin de 6 ori mai multe lipide și de 2 ori mai multe glucide decât cartofii făcuți piure.

Principala greșeală pe care o facem este să combinăm cartofii cu carnea. Indiferent de modul de preparare a acestora, combinația este greu de digerat, prin urmare ne poate cauza probleme digestive și ne poate îngrășa. 

Atenție! Nu este recomandat să păstrați cartofii în frigider, deoarece temperaturile mici transformă amidonul în zahăr, alterându-le astfel gustul.

UN CARTOF MEDIU (100 g) are:

–       80 cal             – fiert sau copt    (0 g grăsime)

–       110-130 cal    – piure        (2-4 g grăsime)

–       280 cal           – prăjit în ulei     (15 g grăsime)

–       450-500 cal    – transformat în chipsuri (30-40 g grăsime)

Cu cât indicele glicemic al unui aliment este mai mic, cu atât mai puțin va fi afectat nivelul de zahăr din sânge.

 Alimente cu indice glicemic mic sunt considerate cele care se înscriu sub 55 IG.

În ceea ce privește cartoful…indicele glicemic este ridicat; între 76 și 110, în funcție de modul de preparare. Astfel, este neapărat nevoie să acordăm atenție cantității pe care o consumăm.