fbpx

0743 182 365

Top

Care este rolul ficatului în organism

Nutrisimo.ro / Blog  / Care este rolul ficatului în organism

Care este rolul ficatului în organism

Ficatul este un organ extrem de important în corpul nostru. Are foarte multe funcții, peste 500, unele atât de importante și complexe, încât fac acest organ vital.

Una dintre aceste funcții, este cea de procesare și stocare a principiilor alimentare (proteine, glucide, lipide, vitamine și minerale) în scopul de a putea fi folosite ulterior de organism.

Altă funcție este aceea de producere a bilei (prin prelucrarea metabolică a sângelui), pe care o secretă tot timpul, dar pe care o eliberează doar în perioadele de digestie.

Prin bilă se elimină majoritatea toxinelor din organismul uman după ce sunt metabolizate de ficat.

Ficatul mai este responsabil și pentru curățarea sângelui de anumite medicamente și substanțe toxice, reglarea coagulării sângelui, metabolismul și depozitarea fierului, conversia glucozei în exces în glicogen (ulterior, atunci când este nevoie, poate fi reconvertit în glucoză, și folosit pe post de pentru energie).

Pentru a ajuta la menținerea ficatului, este important să alegem produse alimentare de calitate.

O nutriție corectă ajută și la reconstruirea celulelor hepatice deteriorate dar și la formarea unora noi.

Ouăle, spanacul, brocolli și orezul brun furnizează vitamina B.

Roșiile, ardeiul gras, pepenele verde și încă o dată broccoli sunt o sursă importantă de vitamina C.

Este bine să știți că zahărul rafinat este mai periculos, pentru ficat, decât alcoolul (ficatul sintetizează mai greu o băutură carbogazoasă decât o bere).

Am alcătuit mai jos o lista cu cele mai bune alimente ce ajută la sănătatea ficatului:

–       Usturoi, morcovi, sfeclă, conopidă, broccoli, fasole, sparanghel, ceapă, roșiile, ardeiul

–       Grapefruit, fructe de pădure,struguri, avocado, lămâi, pepene verde, mere

–       Ouă, ciuperci

–       Nuci, semințe de chimen

În același timp trebuie să ne ferim de alimentele procesate, prăjite, bogate în grăsimi și zaharuri.